Caracteristici generale de lapte

Caracteristica generală a laptelui

Laptele și lactatele sunt esențiale vieții oricărui om. Copilăria noastră, chiar de la început, este laptele mamei, terciuri cu lapte, chefir, iaurturi, brânză. Cineva adora laptele, altcineva își aduce aminte de terciurile de la grădiniță ca de un coșmar. Totuși, existăm datorită unui produs atât de simplu, cum este laptele.

Laptele de vacă este produsul tradițional din alimentația noastră. În forma sa naturală, conține aproape toate substanțele nutritive necesare, ele fiind în formă dizolvată sau microdispersată. Asimilarea componentelor biologic active ale laptelui de vacă este foarte mare – până la 95-98%. Dintre proteine, laptele conține cazeină, albumină, globulină. Laptele de vacă, oaie și capră conține mai multă cazeină, iar cel de iapă, căprioară și măgăriță – albumină. La înăcrirea laptelui, calciul se desprinde de cazeină, formându-se brânza. La fierbere, albumina formează o membrană (așa-numita ”spumă”) și, parțial, se sedimentează.

O trăsătură deosebită a laptelui e faptul că acesta conține aminoacizi esențiali: lizină, metionină și triptofan.

Grăsimile laptelui, până la 3,7%, sunt în formă de emulsie, ceea ce permite dizolvarea și asimilarea bună a vitaminelor A și D în produsele lactate. Chiar și grăsimile propriu-zise au o temperatură de topire mai joasă, decât cea a corpului uman, și se asimilează extrem de bine. Principalul carbohidrat din lapte – lactoza – este o dizaharidă, compusă din glucoză și galactoză. Anume datorită lactozei, laptele are gustul său dulceag. Cât despre vitamine, laptele conține în jur de 30, cum ar fi A și D, solubile în grăsimi, sau riboflavina, acidul pantotenic, piridoxina și acidul ascorbic, solubile în apă. Ele, de asemenea, se asimilează bine. Campionul printre minerale este calciul (până la 120mg%). Înafara lui, laptele conține aproape toate elementele din tabelul lui Mendeleev.

Dietologii recomandă consumul zilnic al laptelui. Mai mult, laptele și produsele lactate trebuie să ofere 1/3 din norma zilnică de calorii.

Observațiile din ultimii ani indică faptul că oamenii consumă mai puțin lapte. Un studiu, efectuat în Marea Britanie, arată efectul acestui fenomen asupra sănătății lor. Timp de 20 de ani, 2375 de bărbați, cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani, s-au aflat sub supraveghere. Inițial, 15% din ei au fost diagnosticați cu sindromul metabolic. Se analiza regimul lor alimentar, în special utilizarea produselor lactate. Rezultatele obținute arată în felul următor: consumul zilnic al laptelui, într-un volum de 500 ml, riscul apariției sindromului metabolic și al complicațiilor sale era cu 62% mai mic, și cu 56% mai mic în cazul consumului altor produse lactate.

Sindromul metabolic – o stare, ce se asociază cu un risc mărit de apariție a diabetului zaharat, cardiopatiei ischemice, de dereglare a proceselor metabolice.