Lapte. Un pic de istorie

Dintotdeauna laptele a fost un element esențial din alimentația multor civilizații. Era utilizat de sciți și de populația din Tripolia. Romanii credeau că Jupiter a fost hrănit cu laptele caprei sacre Amaltheia. Țăranii din diferite țări mereu se străduiau să-și asigure familiile anume cu pâine și lapte. Produsele lactate sunt o parte esențială a medicinei ayurvedice.

Din antichitate, laptele diferitor animale era consumat atât de cei sănătoși, cât și de cei bolnavi. Egiptenii utilizau laptele de măgăriță în scopuri curative. Hippocrate folosea laptele de iapă și capră ca leac contra tuberculozei, iar pe cel de vacă – împotriva anemiei și podagrei. Deseori le recomanda pacienților săi să bea lapte de măgăriță. Avicenna considera laptele de capră și măgăriță ca fiind foarte sănătos. El afirma că laptele și produsele lactate sunt de folos atât copiilor, cât și bătrânilor, iar cel mai bine e ca laptele să fie băut cu miere și sare. Prin Evul Mediu, au fost uitate proprietățile curative ale laptelui, la ele revenindu-se abia în sec. XVI. Un rol important în aceasta l-a jucat medicul francez Raymond Restaurand. Pe baza lucrărilor lui Hippocrate, el a cercetat indicațiile și contraindicațiile tratamentului cu lapte.

În sec. XVIII, Hoffmann a studiat utilizarea laptelui în calitate de antidot. Laptele și produsele lactate au început să fie utilizate în alimentarea curativă și în Rusia. Buchan, în lucrarea sa ”Medicina domestică”, tradusă și editată la Moscova în 1780, menționază laptele ca un produs necesar tratamentului copiilor. Mai mult, îl recomandă, alături de legume, ca pe un remediu contra scorbutului. F. Inozemțev a avut cea mai mare contribuție în răspândirea tratamentului cu lapte prin Rusia. El a propus metodele sale de tratament contra tuberculozei, bronșitei, pleuritei, astmului bronșial, bolilor de stomac, bolilor nervoase. Iar în 1865, medicul din St. Petersburg F. Carrel a propus o metodă de utilizare a laptelui în cazul insuficienței cardiace. În prezent, dieta lui Carrel este un instrument eficient contra cirozei hepatice, decompensării cardiace, obezității și podagrei, dacă maladia este agravată de edem acut. S. Botkin spunea despre lapte că ”este un remediu extraordinar contra bolilor inimii și ale rinichilor”.

Datorită studiilor arhicunoscute ale lui I. Pavlov și ale studenților săi, a fost dezvoltată o bază științifică bine argumentată, ce confirmă rolul unic al laptelui și produselor lactate în alimentația omului și a animalelor.